Friday, June 3, 2016

KRABI - dekat yang jauh.
if i planned something, what ever it is i want to make it happen.


 - DAY 2 - 


21MAY2016 || PAGI-pagi kami kena game. ada orang call bilik cakap van da tunggu kt bawah sebab ikut waktu malaysia 8.30am (local time baru 7.30am) kami pun bersiap tanpa mandi *mai&amani xmandi pagi sebelum ke phi phi island - was my experience. you dont like, none of my business ^___*


sebabkan kena game, and sampai sekarang xtau siapa yang call bilik kami tu. kami turun awal 1jam and decide untuk breakfast and berjalan-jalan area berdekatan sebelum van datang amik kami di hotel   still early morning, xde aktiviti sangat di aonang ni.

breakfast 1 set je > kongsi sebab nak rasa dulu sedap ke tak .yang penting, teh ais dia best !! 
and im having diarrhea time ni. xselesa sangat *sob

kucing kat sana comel dan bersih - mesti arjuna dan sarang jealous akak peluk kucing lain

nasi bryani checked ! nasi goreng checked ! pancake checked !

__________________________________

lepas breakfast kami lepak la disini , depan hotel sementara tunggu van/bas datang.

########################

dalam bas - tapi mcm lori pun ada - uniqueness of krabi
mereka pickup setiap orang dari hotel ke hotel untuk dibawa ke assembly point sebelum ke pakej pulau masing-masing (macam kami ke phi phi island)

sementara naik speedboat, rehat sekejap.sebelah kami malaysian dari penang - baik sangat sebab supply plastic untuk mai bila mai nak muntah HAHA


ready to GO ! 
JOM SPAM GAMBAR
+
+
+

boat #19 > PHI PHI ISLAND
time boat moving, tidak dibenarkan berdiri sbb speedboat ni sangat laju dan sentiasa hentam ombak. ombak kasar-kasar - perjalanan island ke island ambil masa 15-30minute,jauh ok!
 muntah terus.

mai di KRABI
*location : bamboo island

THE AUDITORS


snorkeling ditengah - tengah laut || jumpa team dari Malaysia - naik 1boat sekali.



handmake coconut aiskrim, 1 cone 50baht.mahal gle kot!
tapi memang sedap.


bagi chance eh ^___^


nampak je laut, mesti nak masuk. 
colour laut pun lain-lain.cantik sangat, 
ombak kemain kuat, dah berapa kali kena tolak sampai ke darat,
air masin die lain macam, kena mata confirm pedih.


~ my FIRST ever picture doing snorkeling ~
sebab xbiasa, maka susah nak bergambar bersama ikan.

banyak gile NEMO ~ next time mai bawak turun makanan ~


the VIEW super nice ! 
tp my really not in good condition maka xbanyak lah gambar scenery.


tempat lunch kami di phi phi island (include in pakej) - buffet so makanlah sebanyak mana pun. 
mai banyak makan buah sebab perut xselesa.

tsunami evacuation route


guna lens basic pun gambar dah super nice
*katsana memang sebiji macam kita selalu tengok kt poster/internet


MAI & AMANI || kenapalah ada orang berborak - borak dibelakang ituh =="

dengan ketua tour guide untuk boat #19
kap



behind : pulau ayam HAHA 
*sbb bentuk macam ayam


sebenarnya ada 1 lagi island mai pergi untuk swimming tapi xde picture sbb tempat tu best sangat sampai lupa nak amik gambar;tempat paling terbaik la!

===========================
island hoping tamat sekitar 4petang. setibanya dihotel mai terus ke pusat urut depan hotel untuk thailand massage. 200baht/1jam .wajib cuba lagipun semenjak kerja memang ada masalah bahu.best sangat.lepas settle, naik hotel, mandi & siap2 untuk aktiviti wajib seterusnya 

1
2
3
++

 riding ! my favorite aktiviti semenjak sekolah.
200baht/24jam
xsurvey pun, suruh hotel carikan.nanti dia dtg hantar depan hotel


xperasan ada viva kt belakang tu
skuter boleh pilih, mai pilih ni sebab yang pink da takda tp yang ni pun super cute - secute orang yang membawanya #cia


berjalan-jalan dipekan aonang sehingga ke malam - beach di aonang ni biasa ja.sama mcm kuantan agaknya.

DINNER || TOMYAM ORI THAILAND 
*kalau xsilap 350baht/set untuk 2orang termasuk air teh padu

aktiviti malam macam biasa, abiskan sisa-sisa waktu sebab pagi esok flight jam8 pagi HAHA.
shopping sampai kering kontang.
 beli apa boleh dibeli.
buat apa boleh dibuat
makan apa boleh makan
pancake chocolate dia super sedap! 

SOUVENIR dari island hoping > 100baht candid picture.memang wajib beli sebab cantik

DAY 3

FLIGHT balik jam 8pg, kami ke airport sekitar jam 6pg. van 150baht/seorang - jemput depan hotel juga.kalau xbernasib baik, tiada van.kena sewa teksi 600baht/1teksi.Alhamdulillah, kami bernasib baik.

____________________________

TAMAT la cerita mai dikrabi, short escape emm actually very short escape tp full dengan aktiviti yang best. Hebatnya TUHAN menjadikan laut yang cantik&menenagkan, menjadikan manusia ni berbeza-beza walaupun terkadang dipisahkan hanya dengan beberapa jarak (cth org thailand&org kelantan)

akhirnya kata,

"quit job and go travel"

eh!



0 pengkritik:

Post a Comment