Wednesday, July 29, 2015

HO CHI MINH, ViETNAM

TERiNGiN....

HI, teringin punya pasal. check AIRASIA web terus tempah flight tiket to HoChiMinh-Vietnam. teringin shopping raya disana sesambil berjalan utk kali ke2..kali pertama mai dtg pd tahun 2012.. tapi kali ni shopping trip only so pegi 1malam je =) 30Jun-1July

ambil tiket paling awal kul7.15pg.sampai after 2 hours tapi disebabkan vietnam lewat sejam maka sampai kul8.15pg di Vietnam.

Alhamdulillah, safely landed di International Airport Ho Chi Minh

 Keluar je dari Airport, pandang kanan ada bas ni.depan Restoran Burger King. kalau tak silap No bas ni 512.. bas cost only 5000Dong(RM1.70) ke tengah bandar - stesen bas just opposite ben than Market. so bila naik, just sit down and stay calm. InshaAllah selamat..


mai pergi ber2 je, ng adik. dia first time dtg Vietnam. bas dr airport ni unik sikit. kalau bawak luggage besar mcm perempuan belakang kami tu, beg tu dikire passenger juga. so instead of bayar utk seorg, dia kne bayar utk dua org.. 
~so bag tu pun dpt seat~


gambar dari stesen bas - betul-betul depan ben thanh

walaupun baru pukul9 pagi, rezeki kami dpt check In awal..

HOTEL AN TAM - da biasa dgn hotel ni. beli thru agoda, cost per malam dgn rate 1USD=RM3.80 - plus all the fees RM80++

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
LEPAS check In dan berehat , kami terus keluar berjalan-jalan area bandar. abiskan kawasan wajib melawat, lepas tu baru boleh shopping dgn aman ^_____^

#1 - City Hall - selepas 4tahun xdatang, patung kat tengah - tengah tu da berubah..dari seorang lelaki dukung anak kecik kpd seorang laki berdiri..kawasan tu jadi luas dan cantik.dulu xde kawasan lapang mcmni.

- gambar tahun 2012 -

#2 - Pejabat Pos lama, masih berfungsi sampai sekarang. lagi tua dari usia pos malaysia kot. takde apa pun sini - dtg melawat je.

MAI - hahahha 2015 sgt xready.messy look. sebab panas + puasa. 


macam-macam jual

#3 - berhadapan rumah parliment suatu masa dulu - jd tempat sejarah je. so tengok dari luar jela ehh..

taman hadapan parliment house

- my sister - 
.
lepas ni, terus ke Hard Rock Cafe Ho Chi Minh untuk shopping barang order


semua tempat boleh reach by kaki jer, xpayah nak naik teksi ke sewa kereta ke. mudah & jimat.
kecuali nak ke sg mekong or chu chi tunnel terpaksa la amik package. 

mai recommend Ali :
alimotthen@yahoo.com
hp : 0909386617
-2015-
mai guna srvice Ali masa first time dtg tahun 2012 skrg jumpa balik n he still the same.

-2012- team mai.


~~~~~~~~~~~~~~~ENOUGH ~~~~~~~~~~~~~

settle melawat tempat-tempat wajib ~ masa untuk shopping..1st tempat dituju, rumah Hj Maridam. baju xbanyak pilihan sgt n harga so so shj tp nice place to visit. sbb baju yang my nak, mmg ada size and exactly kena my taste.

untuk baju kurung, diskaun RM2..untuk telekung diskaun RM1.. mg fixed cmtu dah. merayu la cmne pun. heheh


with Hjh maridam(maryam) - my g rumah dia 5x oke..nasib la~

ALAMAT :
163/B2 Le Thand Ton St, Ben Thanh Ward, District 1, HCM City

kedai baju depan hotel je, datang banyak kali.asyik beli, tukar size tukar colour - memacam

SAIGON SQUARE - dah berubah. dulu lain design nye, skrg lain.

ada lagi few shops xsempat amik gambar , semua berdekatan dengan hotel. jalan kaki je. nak g 2,3 kali pun xkisah. cum duit jela masalahnya. hehehe

~SELEPAS penat berjalan, dah petang&nak berbuka puasa da. makanan semua di beli di Basiroh, bawah hotel sebelah An Tam hotel. lepas berbuka, rehat - rehat pastu keluar malam pulak utk ke pasar malam. turun bawah pandang kiri terus nampak pasar. dekat je.

minum air kelapa ni, sedap yg sangat sedap . 1 biji lebih kurg dlm RM3.

JUST ENJOY THE NIGHT, lepas shopping balik berehat.

~~~~ESOKNYA, aktiviti yang sama ~ shopping utk terakhir. flight jam 9malam. jam 6 ptg kami dah get ready ke hotel.
hotel ke airport cost 160,000 Dong. mesti byr guna Dong.


 here you go.beg beranak...beg Deuter shj ada 7 biji. 2 lagi beg dalam beg..ready to check out



so,
tamat dah cerita 2hari 1malam mai ke Vietnam.ada benda dah berubah, ada yang masih sama. AS FOR ME, banyak lagi negara boleh melawat selain dari Vietnam, pergi sekali cukuplah utk lawatan.. kalau pergi semata utk shopping this is the right place.





Best regards,
Humaira Abdullah

0 pengkritik:

Post a Comment