Wednesday, June 10, 2015

JAJAH PENJAJAH, JEPUN

SALAM GUYS,

HARI PERTAMA - OSAKA, JAPAN.

Awal bulan 3, 2015 mai berpeluang melancong ke salah satu negara berteknologi tinggi didunia, JAPAN.. excited sebab kami akan ke japan sendiri, tanpa tour guide. mai lead with zero experience pasal japan and even xpernah berminat pn dengan culture and cerita-cerita japan..

teman setia&kesayangan mai.Ibu dan Ayah..biasa my g travel, antar depan pintu rumah je. ni antar sampai ke airport sebab time ni kul6am. mana nak cari public transport.




mai pergi ke Japan dengan AirAsia dengan harga tiket RM830/return tiket tanpa luggage and meals.meals my add up last minute sbb rasa macam bosan je dalam flight tanpa food. tapi mai fully recommended to beli makanan sebab lapar kot, 5 jam dlm flight sambil krikkrikkrik.



Dari Malaysia, mai bertolak 4 orang..bersama seorang adik perempuan dan 2orang kazen..seorang Doktor, seorang Pegawai Lab..rasa secure in case kalau xsihat ke, ada Doktor disisi..naik flight D7536 dari KLIA2 pada pukul 8.15am dan sampai di Kansai International Airport pada pukul 3.40pm. selepas urusan imegresen, kami keluar airport dalam pukul 5pm tapi kt luar da gelap sebab musim diantara hujung winter&diawal spring..

sebelum bertolak, mai sudah siap-siap tempah portable wifi , mai guna PUPURU sbb murah dari web-web yang mai survey dan service dia sangat awesome (RM150++ untuk 10 users dan 5hari) and Japan Rail Unlimited Pass untuk 7 hari-boleh naik semua JR train termasuk bullet train(shinkasen) (harga RM909)

mai order online dan parcel ni sampai di hotel kitorg menginap tepat hari mai sampai Japan, kagum!

Japan Rail Pass EXCHANGE ORDER for 7 days, hanya boleh dibeli luar Japan dan khas untuk foreigner.

taraaaa officially tiket japan rail pass, cost me 29,110YEN. ikut rate bulan feb, harga nearly RM909.

++++++++++++++++++++++++++++++++++
selepas settle urusan imegresen, kami terus cari tempat solat untuk solat asar&zuhur sbb nak masuk magrib dah, almalklumlah musim bunga. gelap cepat dan magrib pun cepat lah. sangat mengagumkan surau disediakan di negara non muslim dan bersih dan ada telekung dan ada buku tulisan Melayu, nampak sangat malay selalu datang Osaka. 

Selepas solat, kami terus cari makan di mall bersebelah dengan airport dan cari HALAL restaurant, which recommended by govt of Malaysia.restaurant yg serve mee SOBA. pening pale makan, xbest ^___*


Infront Surau for Women.



SOBA WITH TEMPURA, cost lebih kurang 10,000 yen. mahal kan..


 selepas semua urusan di airport settle dan unlimited pass kitrg dah settle, kami terus gerak ke hotel kami, Chuo hotel..di book 2bulan sebelum sampai dan hotel ni..rate 1 malam 7,500 yen utk bilik japanese style with bathroom utk 3orang..affordable and best..aircond semulajadi..hotel boleh drect email mereka dan tanya rate and kekosongan. mereka akan reply dengan cepat.. lupa nk inform, suhu di Japan sangat sejuk. 7-9darjah waktu siang, malam boleh mencecah 2darjah...

Depan Hotel, sangat dekat dengan JR station, Shinimamiya Station, dari kansai airport direct train mengambil masa lebih kurang 45minit.




macam bilik doeramon, bila datang di Japan. try la bilik japanese style..jangan riso, tilam dia tebal dan selesa.

Malam pun kunjung tiba, selepas berehat kami keluar untuk ke Tsutenkaku Tower. Tower ni belakang Chuo Hotel je..jalan kaki je.sambil jalan-jalan dan bersejuk-sejukkan.malam pertama di Japan, excited la..baru sehari dah kagum dengan gelagat dan tempat-tempat disana.






________________________________________________________________________
NEXT POST, mai bawak melawat ke kyoto pulak. dan tempat-tempat most recommended untuk melawat..walaupun cuaca sejuk, gagahkan juga. kat Malaysia tak merasa.



Best regards,
Humaira Abdullah

0 pengkritik:

Post a Comment