Monday, July 16, 2012

Singapore here we come !

HYE!!! assalamualaikum semua!!! lama dah takupdate blog ni..sunyi sepi je. macam tiada penghuni..sibuk mana pun, facebook tetap update ok...

aku just nak coret pasal my siblings trip to singapore on 17june - 19june...backpackers trip ok.1st time kami adik-beradik jalan-jalan wthout tour guide.sesungguhnya trip idaman aku..n aku damn love it!.Alhamdulillah semua jalan lancar n sangat happening dgn kehadiran ketua kumpulan yg tidak berbayar yg sudi teman kami adikberadik jalan-jalan singapore.lets begin the journey!

>> DAY 1st <<

departure from lcct lebih kurang 6.30pg..kami a bit lewat tp syukur alhamdulillah masih diberi peluang utk kejar flight even gate dah tutup...ajaib kan??tiada yg ajaib jika Allah izinkan..

setiba diatas flight, kami diberi this form utk fill up. aku taktau la form ni fungsi dier apa tp sebagai ganti visa la kot..enthla tksure tp time aku pergi bandung dulu pun ak kene fill up this form.biar la, asalkan boleh masuk singapore dengan senang dan tenang. 

 Alhamdulillah di imegresin semuanya ok.tkdr apa-apa masalah. arrive singapore lebih kurang kul 7.30.kami dah siap-siap solat subuh on flight..so tkdr hutang apa-apa..dan alhamdulillah semua selamat sampai disana..pergi merantau without our parent..very independence rite..but i was so excited ! i like!

setibaNya diterminal 1, kami bergerak ke terminal 2 utk amik MRT pergi menuju ke bandar,pergi ke tempat penginapan kami..bukan utk check in, tp just leave the luggage yang berat dan banyak tu..if u notice, gambar gurl pakai baju hitam belah kanan tu, tu la our unofficial tourist guide.

 sebelum naik MRT, kita mesti beli kad dier ok. ni dier mesin nyer...(tknampak pulak).tiket standard la SGD 1,2 tp disebabkan dalam dollar, so a bit mahal..but ok la...style MRT ni pulak mesti adr deposit.let say, harga dier suppose SGD 2..tp kita need to pay SGD3..deposit dier SGD1 je....

 kawasan MRT dier, sama je dgn Malaysia.cuma MRT dier panjang.kiri sekali tu my beloved lil sister n yg tgh irma..tour guide kami..Thnks irma....

ok, ni map MRT dier..dier byk line..hijau, merah, ungu, yellow..tapi dah tkingt ape nama dier...tp cool la..senang nak paham.

 cik irma kita ni bawak kami ke Orchard Rd.kat sini banyak gila shooping mall..tklarat r nak masuk satu persatu..cukupla tgk dari luar je..tgk design dier..awesome kan! Malaysia pun ada..^^,

 ni adik kesayangan..eman ng ami....nasibbaik adik kecik aku tu behave..tkdrla merungut letih ke xnk jalan la..sbb dier sgt manja n cerewet...errr @.@ baru 1st day kot...so she still ok..hopefuly! hahahha

 next trip, kami pergi ke Jurong Bird Park kt Jurong la...sebelum perg sana singgah Fairprice Extra dlu beli 100plus n air mineral dlu..sbb nnti confirm letih n kehausan yang amat sangat.harga pun memang berbaloi kt sni...budget kene cut-cut sbb ni trip backpackers ^______^

 kami dah sampai ! Q utuk beli tiket nak masuk...SGD18/person..not bad..

 jalan-jalan sambil amik gambar..ni la kami ber3...nasibbaik mereka enjoy!

 dalam that park..nice !

 ni la tiket kami nak masuk.cute kan....simpan buat kenangan....

 gambar kami bersama sebelum balik...JURONG BIRD PARK, SINGAPORE..best!

 after jurong bord park, kami balik ke penginapan.siap-siap..mandi, solat, kuar balik utk aktiviti malam...cari makan n siar-siar bandar singapore.sebelum kuar doa dlu supaya selamat perjalanan...kami jalan sampai energy zero utk hari pertama..

 ni kawasan macam masjid india...nama kawasan ni little india Rd..sebelah kiri tu masjid..kami tksinggah la sbb dah solat n tgk dr luar jerla...

 our dinner malam tu.nasi goreng je..harga SGD3.50...sedap n banyak..makan sampai buncit yer adik-adikku...
jalan punya jalan sampai la kt bugis street...kawasan utk beli souvenir kt Singapore yang harga sgt berpatutan n byk pilihan..disebabkan dah malam kami just jalan-jalan je wthout buy anything..dah tau tempat, senang pergi on the next day kan...btw, picture ni gambar aku ng my new fren..her name is Yvonne...dier tkdr fb, so dier just bg aku no phone die.dier soh aku call balik, tp aku tkcall sampai skg..hahhaha..dier dr Philipina tp kerja kt Singapore since past 5years..dier baik n sudi tunjuk kami jalan ke MRT utk balik ke tempat penginapan...habis trip hari pertama...


to be continued >>>>




0 pengkritik:

Post a Comment